Select Page

Health Professional of the Month bij Diaspora Wellhouse

Met trots stellen jullie graag voor aan onze Health Professional of the Month: Mireille Ollivieira.

Als trainer van het jaar 2021 – 2022 bestaat haar werk uit drie plekken. 

  1. Het podium, waar zij lezingen geeft en het geweldig en belangrijk vindt om verhalen te vertellen, gekoppeld aan inhoud. De verhalen gaan over haar zelf, haar familie, haar achtergrond als achterkleinkind van tot slaaf gemaakten. Mireille verteld wat het in deze tijd voor haar betekent om van Surinaamse komaf te zijn en te werken in een nagenoeg witte wereld als adviseur en trainer. De reacties zijn over het algemeen hartverwarmend waar ze geniet van de verbinding die ze kan maken als mens.
  2. De voorgrond: als trainer, podcasthost en gespreksbegeleider. Als facilitator kan ze (groepen) mensen in conflict helpen om weer in dialoog te komen en te doen wat de bedoeling is. Is er geen conflict maar een ontwikkel-vraag, dan komt Mireille als trainer in beeld. Ze geeft sessies over in en uitsluiting (diversiteit en inclusie) en over werken met verschil en diepe emoties. Dit doet ze met Deep Democracy, een methode die de wijsheid van de minderheid neemt.
  3. Haar achtergrond: Mireille is managementcoach voor iedereen. “Heel vaak gaat het over je eigen manager zijn, over persoonlijk leiderschap: wie ben ik nou echt of wie laat ik aan de buitenwereld zien? Soms gaat het over leiderschap in groepen: hoe pak je je rol en verantwoordelijkheid als leider? Duidelijkheid en overzicht geven rust aan de groep, ook al is niet iedereen het ermee eens. Communiceer vooral wat je zelf lastig vind, zonder dat je je besluit wijzigt. Dat maakt je integer.” 

Wat is jouw persoonlijke aanleiding om te doen wat je nu doet?
‘Ik heb eigenlijk van mijn drijfveren mijn werk gemaakt: communicatie beter maken, kennis verspreiden, mensen ontwikkelen en vooral mensen met elkaar verbinden. Dat betekent vooral eerst en ook steeds weer opnieuw verbinding met mezelf vinden. Ik blijf dus ook steeds in ontwikkeling.

Ik besloot dit te willen omdat ik zag dat er over de Bijlmer waar ik opgroeide zoveel slecht nieuws naar buiten kwam, dat ik bedacht: waar blijft de andere kant van het verhaal? De liefde, de veelkleurigheid, verdraagzaamheid, de buren kennen, elkaars kinderen opvoeden, geld of aandacht geven aan minder bedeelden ook al heb je het zelf niet breed. Belangrijke eigenschappen van een community die veel in het land ontbreekt. Ik besloot de andere kant te willen horen en als je iets wilt veranderen, heb je daar zelf een verantwoordelijkheid in. Ik ben dus een communicatieopleiding gaan doen en toen ging het balletje van voorlichten, speechen, adviseren en trainen rollen.

Bij Human Dimensions ben ik partner vanuit mijn bedrijfHomecomingcoach BV. Ik breng dus mijzelf en mijn expertises in zodat we met elkaar een divers geluid en beeld overbrengen van hoe je met veel verschillen met elkaar kunt werken. Iedereen vanuit zijn eigen drijfveren. We hebben natuurlijk ook gezamenlijke drijfveren: de wereld woest aantrekkelijk maken en liefst verrukkelijk eenvoudig!’ 

Kan je jouw favoriete healing met ons delen?
‘Ik doe al jaren aan intuitieve ontwikkeling. Daar leren we iets wat heet: healing hands. Past zo goed bij mij, omdat ik geloof in de natuurlijke heling van aanraking. Daarom vind ik het ook echt erg dat gevangenen, zieke mensen, eenzame mensen niet worden aangeraakt… Ik geloof niet dat ik me daar ooit helemaal aan zal overgeven. Er zal onder alle omstandigheden een manier zijn om elkaar aan te raken en zo de zenuwen te laten ontspannen. Aanraking en tederheid draagt bij aan de waardigheid van een mens.’ 

Wat is jouw wens voor onze DWH community?
‘Ik denk dat mijn diepste wens is dat we elkaar weer gaan vertrouwen en respecteren. Dat we na eeuwenlang wantrouwen tussen man en vrouw, lichtkleurig en donkerkleurig, jong en oud, vooruitstrevend en traditioneel, Afrikaans of niet, kunnen ontspannen in het feit dat we allemaal dezelfde menselijke behoeften hebben. Dat we elkaar de familie verhalen vertellen en de herkenning gaan zien in patronen die ons niet meer dienen. En daarvan los durven komen. Dat vraagt persoonlijk werk, heling en nieuwe keuzes maken zodat we patronen niet weer doorgeven aan onze kinderen. Het gaat ook over elkaar succes gunnen en elkaar helpen en dat is een persoonlijke keus. Ik geloof echt dat mensen in de basis liefdevolle wezens zijn die een ander gunnen wat ze zichzelf ook gunnen. Belangrijk is dat ze het dan ook zelf hebben, bijvoorbeeld respect. Ik hoop dat ik daar een beetje aan kan bijdragen.’